Můj prozatím absolutní favorit.
Tváří se tak nenápadně až klasicky, ale kombinace
másla a mandlí z tohoto koláče dělá první ligu. Musím podotknout, že i
lepkaři se mohli užrat.
SLOŽENÍ
SLOŽENÍ
200 g mouky (používám Doves farm samokypřící)
100 g krystalového cukru
1 balíček vanilkového cukru
200 g mandlové mouky (= najemno mleté mandle)
1 vejce
200 g studeného másla
POSTUP
formu (dortovou/koláčovou, průměr cca 23cm) vyložíme
pečícím papírem
mouku, cukr, vanilkový cukr, mandlovou mouku nasypeme
na vál, udělámeuprostřed důlek
do něj vykleneme vajíčko
na vločky nakrájíme máslo
zpracujeme těsto (doporučuji rychle, jinak se začne
lepit)
těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme
alespoň hodinu odležet v lednici
po uležení vyválíme těsto rozdělíme na dvě části
(cca ¾ a ¼)
větší část rozválíme přímo na pečícím papíru
z formy a šikovným pohybem ho přesuneme do formy (finta fň… do nejvyššího
šuplete dám velké prkénko, na něj formu a z linky už jen papír
s těstem svezu do formy)
těsto namažeme marmeládou
zbytek těsta buď vyválíme na proužky a uděláme na
koláči mřížku, nebo vykrájíme tvary, nebo nastrouháme na hrubém struhadle a
vločky dáme navrch
troubu předehřejeme na 175 stupňů a pečeme do růžova
(moje trouba rychlovka to zvládne za cca 30 minut)
POZNÁMKA
úžasně vláčná je druhý/třetí den… ale tak dlouho
většinou nevydrží
velká skleněná mísa - nerozdělovat těsto, ale
vyválet celé a na marmeládu dát třeba plátky mandlí (výborná kombinace je
višňová marmeláda s plátky mandlí)
AŤ VÁM CHUTNÁ!
Žádné komentáře:
Okomentovat