Naprosto luxusní cheesecake, ne žádný tvaroháček. Jakmile jednou zkusíte, už nebudete chtít jiný... věřte mi!
SLOŽENÍ
KORPUS:
200 g sušenek
cca 115 g rozpuštěného másla
SÝROVÁ VRSTVA
Vysoký
1/2 dávka
900 g krémového sýra (Soft cheese, Lidl)
450 g krémového sýra
200 g cukru krupice
100 g cukru krupice
3 lžíce mouky (Jizerka)
1,5 lžíce mouky (Jizerka)
5 velkých vajec
3 menší vajec
80 ml smetany ke šlehání
40 ml smetany ke šlehání
lžička vanilkového
extraktu
1/2 lžičky vanilkového extraktu
VRCHNÍ VRSTVA ZE ZAKYSANÉ SMETANY
240 ml zakysané smetany
2 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky vanilkového extraktu
POSTUP
Suroviny na náplň je dobré vyndat předem z lednice,
aby měly stejnou pokojovou teplotu. Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte
pečícím papírem, boky vymažte máslem. Troubu zapněte na 180 stupňů.
Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte, smíchejte s cukrem a
rozpuštěným máslem. Přesypte do formy a vytvarujte dno (můžete i a okraje, ale
já dávám jen spodek). Dobře vmáčkněte do formy. Mě se na to nejlépe osvědčila
polévková lžíce. Dejte chladit do lednice, než si připravíte náplň.
V míse smíchejte sýr, cukr a mouku a prošlehejte do
krémova. Přidejte vejce, jedno po druhém. Každé pečlivě zašlehejte, asi půl
minuty, než přidáte další. Vlijte smetanu, přidejte vanilkový extrakt a citron.
Dobře prošlehejte, ale jen na nižší výkon. Pokud byste šlehali na vysoké
otáčky, dostane se do náplně příliš vzduchu a cheesecake by mohl popraskat. Náplň nalijte do připravené formy se sušenkami a dejte
péct do vyhřáté trouby.
Nejprve pečte 15 minut při teplotě 180 stupňů. Pak
snižte teplotu na 120 stupňů a pečte dalších cca 75 minut, až je cheesecake
pevný, ale uprostřed se ještě trochu "třese". Doba pečení je závislá
na typu trouby.
Cheesecake vyndejte opatrně z trouby, nechte ji
zapnutou.
V misce smíchejte zakysanou smetanu, cukr a vanilku a
nalijte opatrně na cheesecake. Vraťte ho zpátky do trouby a pečte ještě 15
minut.
Troubu vypněte, otevřete dvířka a cheesecake nechte
uvnitř další čtvrthodinku chladnout.
Pak ho opatrně vyndejte a ostrým slabým nožem objeďte
vnitřní boky formy. Tím zabráníte popraskání cheesecaku během chladnutí.
Po
zchladnutí dejte na několik hodin do lednice, nejlépe přes noc. Je lepší
cheesecake nezakrývat folií ani alobalem, protože se na něm pak sráží voda.
AŤ VÁM CHUTNÁ!
Žádné komentáře:
Okomentovat