úterý 14. října 2014

CHEESECAKE - SE ZAKYSANOU SMETANOU

Naprosto luxusní cheesecake, ne žádný tvaroháček. Jakmile jednou zkusíte, už nebudete chtít jiný... věřte mi!


SLOŽENÍ

KORPUS:
200 g sušenek
cca 115 g rozpuštěného másla


SÝROVÁ VRSTVA
Vysoký                                                                              1/2 dávka
900 g krémového sýra (Soft cheese, Lidl)                              450 g krémového sýra
200 g cukru krupice                                                  100 g cukru krupice
3 lžíce mouky (Jizerka)                                             1,5 lžíce mouky (Jizerka)
5 velkých vajec                                                          3 menší vajec
80 ml smetany ke šlehání                                          40 ml smetany ke šlehání
lžička vanilkového extraktu                                      1/2 lžičky vanilkového extraktu


VRCHNÍ VRSTVA ZE ZAKYSANÉ SMETANY
240 ml zakysané smetany
2 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky vanilkového extraktu


POSTUP
Suroviny na náplň je dobré vyndat předem z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem, boky vymažte máslem. Troubu zapněte na 180 stupňů.

Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte, smíchejte s cukrem a rozpuštěným máslem. Přesypte do formy a vytvarujte dno (můžete i a okraje, ale já dávám jen spodek). Dobře vmáčkněte do formy. Mě se na to nejlépe osvědčila polévková lžíce. Dejte chladit do lednice, než si připravíte náplň.

V míse smíchejte sýr, cukr a mouku a prošlehejte do krémova. Přidejte vejce, jedno po druhém. Každé pečlivě zašlehejte, asi půl minuty, než přidáte další. Vlijte smetanu, přidejte vanilkový extrakt a citron. Dobře prošlehejte, ale jen na nižší výkon. Pokud byste šlehali na vysoké otáčky, dostane se do náplně příliš vzduchu a cheesecake by mohl popraskat. Náplň nalijte do připravené formy se sušenkami a dejte péct do vyhřáté trouby. 
Nejprve pečte 15 minut při teplotě 180 stupňů. Pak snižte teplotu na 120 stupňů a pečte dalších cca 75 minut, až je cheesecake pevný, ale uprostřed se ještě trochu "třese". Doba pečení je závislá na typu trouby.

Cheesecake vyndejte opatrně z trouby, nechte ji zapnutou.

V misce smíchejte zakysanou smetanu, cukr a vanilku a nalijte opatrně na cheesecake. Vraťte ho zpátky do trouby a pečte ještě 15 minut.

Troubu vypněte, otevřete dvířka a cheesecake nechte uvnitř další čtvrthodinku chladnout.

Pak ho opatrně vyndejte a ostrým slabým nožem objeďte vnitřní boky formy. Tím zabráníte popraskání cheesecaku během chladnutí. 

Po zchladnutí dejte na několik hodin do lednice, nejlépe přes noc. Je lepší cheesecake nezakrývat folií ani alobalem, protože se na něm pak sráží voda.

AŤ VÁM CHUTNÁ!


Žádné komentáře: