středa 8. října 2014

FRANCOUZSKÝ KOLÁČ S VIŠNĚMI

Tenhle koláč mám moc ráda.
Propojuje se v něm totiž jemná chuť těsta s výraznou chutí višní.



SLOŽENÍ
100g nastrouhané hořké čokolády (může být i víc, pokud chcete tmavší těsto)
200g změklého másla
150 g cukru
4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
125g bezlepkové mouky (použila jsem Doves farm samokypřící)
½ lžičky prášku do pečiva
1 lžíce rumu (kdo chce)
1 lžička skořice
125 g mletých lískových oříšků (nebo dávám mleté mandle)
špetka soli
700g višní (čerstvé – vypeckované, nebo kompotované)

POSTUP
dortovou formu (průměr 23cm) vyložíme papírem a boky vymažeme Herou

višně opláchneme/slijeme a necháme okapat
máslo s cukrem utřeme do pěny
rozbijeme vejce, žloutky a bílky zvlášť
žloutky postupně vtíráme do těsta
mouku smícháme s práškem do pečiva, rumem, skořicí, ořechy/mandlemi, nastrouhanou čokoládou, vmícháme do těsta
z bílků se solí ušleháme tuhý sníh a vmícháme jej do těsta
těsto naplníme do formy
poklademe višněmi a lehce vtiskneme do těsta

troubu rozehřejeme na 200C, stáhneme na 180C  a pečeme asi 40 minut

POZNÁMKA
navrch můžeme pocákat čokoládou (pěkně vynikne bílá) nebo při podávání posypat moučkovým cukrem

AŤ VÁM CHUTNÁ! 

Žádné komentáře: