Sacher dort…
vybaví se mi Vídeň, elegantně oblečení,
kultivovaní lidé v tradiční kavárně. Hraje tichá hudba, voní káva a
čokoláda.
Stop!
Já tentokrát pojala tento luxusní dort s menší vážností.
K oslavě jara a Velikonoc - prostě jako hnízdo!
SLOŽENÍ
těsto
160g čokolády na vaření (třeba Lidl 74%)
160g změklého másla
160g čokolády na vaření (třeba Lidl 74%)
160g změklého másla
80g cukru moučka
6 ks
vajec (žloutky a bílky zvlášť)
80g cukru krupice
160g bezlepkové směsi Jizerka
1 sáček kypřícího prášku
náplň:
meruňková marmeláda
poleva:
240 g hořké čokolády (na vaření, s vysokým obsahem kakaa)
POSTUP
Hořkou čokoládu si rozehřejeme ve vodní lázni a necháme ji vychladnout.
80g cukru krupice
160g bezlepkové směsi Jizerka
1 sáček kypřícího prášku
náplň:
meruňková marmeláda
poleva:
240 g hořké čokolády (na vaření, s vysokým obsahem kakaa)
POSTUP
Hořkou čokoládu si rozehřejeme ve vodní lázni a necháme ji vychladnout.
Mezitím
dáme do větší mísy změklé máslo a utřeme ho s moučkovým cukrem.
Oddělíme
žloutky od bílků.
Žloutky a
vychladlou čokoládu přidáme k máslové směsi, vyšleháme do hladka.
Z bílků
a krystalového cukru vyšleháme tuhý sníh.
Do čokoládové směsi přimícháme Jizerku prosetou s kypřícím práškem.
Do čokoládové směsi přimícháme Jizerku prosetou s kypřícím práškem.
Poté do
ní přimícháváme sníh technikou překládání. POZOR – sníh opatrně překládáme,
nemícháme! Těsto překládáme tak dlouho, dokud nebude sníh spojený s čokoládovou
směsí.
Těsto
vlijeme do formy (dortová 23cm, nebo hlubší skelněná) a položíme na plech.
Pečeme v horkovzdušné
troubě na 175 stupňů asi 40-45 minut.
Odzkoušíme špejlí, jestli je těsto upečené.
Dort
necháme vychladnout.
Poté ho
prořízneme, uvnitř i zvenku namažeme meruňkovou marmeládou. Dáme do lednice
ztuhnout.
Rozehřejeme
čokoládu ve vodní lázni a dort jí pomažeme z vrchu i po stranách.
Hnízdo
Těsto jsem pekla v hlubší skleněné míse o průměru 23cm, protože má krásně zaoblené dno. Tím jsem ušetřila dort zařezávání do tvaru hnízda.
Po upečení jsem nechala dort vychladnout, prořízla, namazala marmeládou a vršek přiklopila.
Jako šablonu jsem použila menší misku. Tu jsem umístila doprostřed dortu a pomocí špičatého nože obreslila tvar, hloubka řezu cca 3 cm (záleží, jak chcete mít vnitřek hnízda hluboký).
Dort jsem potřela čokoládou, posypala čokoládovou rýží a dovnitř dala čokoládová vajíčka (lentilky, velikonoční edice)
AŤ VÁM CHUTNÁ!
Žádné komentáře:
Okomentovat