sobota 25. dubna 2015

JOGURTOVÝ CHLEBA


Změna je život. 
Péct nadýchaný chleba jsem se už naučila, proto jsem zapřemýšlela o jiném pečivu. 
Chtěla jsem se vyhnout kvasnicím a upéct si nějaký „solid“. Tak, abych si na výlety mohla vzít jen pár krajíčků, které pořádně zasytí.
Moje prima kamarádka Míša mi dala typ a jogurtový chleba. Recept jsem si trošičku poupravila a teď se o něj s vámi podělím.
 


SLOŽENÍ
1 velký bílý jogurt (Albert)
teplá voda
(jogurt s vodou by měl dát celkem 600ml. Pozor nemíchat, protože do vody dáme rozpustit psyallium)
2 zarovnané lžičky Psyllia
500g bezlepkové mouky
(Schar B x rýžová, pohanková, či jiná mouka, já dávám poměr 300g x 200g)
1 lžička soli
½ prášku do pečiva
chlebové koření dle chuti (nemusí být)
semínka/ořechy dle chuti (slunečnicová, dýňová, mandle,…)


POSTUP
Na váhu si dám dvě nádoby – do jedné nalijeme jogurt, do druhé teplou vodu. Množství celkem by nám mělo dát cca 600ml.
Do teplé vody přimícháme Psyllium a necháme nabobtnat (v teplé vodě je to za chvilku).
Mouku smícháme se solí, práškem do pečiva a chlebovým kořením.
Do velké mísy přelijeme jogurt, vodu s psylliem a promícháme.
Postupně zapracováváme mouku, až nám vznikne hladké těsto.
Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme vodu.
Na závěr přidáme semínka nebo ořechy.
Přendáme do formy, uhladíme lžící namočenou ve vodě.
Pečeme na 220 stupňů 10 minut, poté stáhneme teplotu na 200 stupňů a pečeme dalších cca 40 minut.

POZNÁMKA
Chleba moc nevyběhne, tak se nelekejte.
Skladovat se dá jak v mražáku, tak i v lednici (považuji za velkou výhodu).



AŤ VÁM CHUTNÁ!


Žádné komentáře: