Změna
je život.
Péct nadýchaný chleba jsem se už naučila, proto jsem zapřemýšlela o
jiném pečivu.
Chtěla jsem se vyhnout kvasnicím a upéct si nějaký „solid“. Tak,
abych si na výlety mohla vzít jen pár krajíčků, které
pořádně zasytí.
Moje
prima kamarádka Míša mi dala typ a jogurtový chleba. Recept jsem si trošičku
poupravila a teď se o něj s vámi podělím.
SLOŽENÍ
1
velký bílý jogurt (Albert)
teplá
voda
(jogurt
s vodou by měl dát celkem 600ml. Pozor nemíchat, protože do vody dáme
rozpustit psyallium)
2
zarovnané lžičky Psyllia
500g
bezlepkové mouky
(Schar
B x rýžová, pohanková, či jiná mouka, já dávám poměr 300g x 200g)
1
lžička soli
½
prášku do pečiva
chlebové
koření dle chuti (nemusí být)
semínka/ořechy
dle chuti (slunečnicová, dýňová, mandle,…)
POSTUP
Na váhu si dám dvě
nádoby – do jedné nalijeme jogurt, do druhé teplou vodu. Množství celkem by nám
mělo dát cca 600ml.
Do teplé vody
přimícháme Psyllium a necháme nabobtnat (v teplé vodě je to za chvilku).
Mouku smícháme se
solí, práškem do pečiva a chlebovým kořením.
Do velké mísy
přelijeme jogurt, vodu s psylliem a promícháme.
Postupně
zapracováváme mouku, až nám vznikne hladké těsto.
Pokud je těsto příliš
tuhé, přidáme vodu.
Na závěr přidáme
semínka nebo ořechy.
Přendáme do formy, uhladíme
lžící namočenou ve vodě.
Pečeme na 220 stupňů 10 minut, poté stáhneme
teplotu na 200 stupňů a pečeme dalších
cca 40 minut.
POZNÁMKA
Chleba moc nevyběhne,
tak se nelekejte.
Skladovat se dá jak v mražáku, tak i v lednici (považuji za velkou výhodu).
AŤ VÁM CHUTNÁ!
Žádné komentáře:
Okomentovat