sobota 25. dubna 2015

PIŠKOT - ZÁKLADNÍ RECEPT

Dlouho jsem experimentovala, než jsem objevila ten správný recept na bezlepkové piškotové těsto. Bez něho si totiž mnoho dortů nedokážu vůbec představit.
V úvodu je recept na 1 vejce, recept potom násobím podle velikosti formy/plechu.

 
SLOŽENÍ
1 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
20g krystalového cukru
1 lžíce studené vody
40g mouky (Jizerka x rýžová, poměr 20g x 20g)
Špetička soli
1/3 prášku do pečiva

POSTUP
Oddělíme žloutky od bílků.
Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny (min 3 minuty).
Přidáme lžíci studené vody a opět prošleháme.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a na nízké otáčky zašleháme do žloutkové směsi.
Bílky vyšleháme se špetičkou soli do pevného sněhu. Zapracujeme je opatrně (metodou překlápění) do směsi.
Pečeme na 175 stupňů, dokud se těsto nelepí na špejli.

MNOŽSTVÍ
2 vejce = výška těsta do 1/3 malé formy (20cm)
3 vejce = výška těsta do ½ malé formy (20cm)
            = výška těsta do 1/3 větší formy (23cm)

AŤ VÁM CHUTNÁ!


Žádné komentáře: