Já
zázvor vždycky nerada :-)! Můj bývalý přítel si z něho dělal lektvary a já
už jen při té vůni prchala. Leč, člověk stárne a chuťové buňky se asi vyvíjejí.
První
smírný krok k zázvoru mají na starosti mé báječné kolegyně, které mi daly
sušenky z Marks&Spencer.
Pídila
jsem se po jejich receptu na britských stránkách a našla jsem. Jen ještě
vychytat tu mouku…
SLOŽENÍ
2
a ¼ hrnku mouky (Jizerka – spadla, ale chuť je stále výborná)
1
lžička jedlé sody
½
lžičky mletého hřebíčku
¾
lžičky skořice
3
lžičky mletého zázvoru (kdo má rád ostřejší, tak může dát víc)
170g
změklého tuku (100g Hery + 70g másla)
1
hrnek cukru (dala jsem ½ bílého, ½ tmavého)
1
vejce
1
lžíce horké vody
¼
hrnku melasy
Cukr
krystal na obalení
POSTUP
Do menší mísy
nasypeme všechny sypké suroviny a smícháme je.
Do větší mísy dáme
změklý tuk, zasypeme ho cukrem a vyšleháme do pěny.
Poté postupně přidáváme
a zašleháváme vajíčko, horkou vodu a melasu.
Nakonec přisypeme
mouku s kořením a opět zašleháme.
Vznikne lepivější
směs, kterou můžeme dát na chvíli do ledničky.
Ze směsi tvarujeme
kuličky, které obalíme v cukru a dáme na papírem vyložený plech. Finta –
použijte dvě malé lžičky a nebazírujte na tvaru, těsto se stejně rozjede :-).
Pokud nechcete mít
mega sušenky, dělejte opravdu malé kuličky (něco mezi lískovým a vlašským
oříškem).
Pečeme na 175 stupňů,
asi 8 minut (lepší nedopéct než vysušit :-) ).
POZNÁMKA
Pekla
jsem z Jizerky, protože ji používám na perníčky a tam krásně drží. U
tohoto receptu při pečení těsto krásně nakynulo, ale po vyndání z trouby okamžitě
spadlo.
Na
chuti to nic nemění (sušenky jsou úžasně vláčné, takové žvýkavé).
hned po vytažení z trouby...
...a asi minutu poté :-))
AŤ VÁM CHUTNÁ!
Žádné komentáře:
Okomentovat