neděle 14. prosince 2014

ZÁZVORKY

Já zázvor vždycky nerada :-)! Můj bývalý přítel si z něho dělal lektvary a já už jen při té vůni prchala. Leč, člověk stárne a chuťové buňky se asi vyvíjejí.
První smírný krok k zázvoru mají na starosti mé báječné kolegyně, které mi daly sušenky z Marks&Spencer. Pídila jsem se po jejich receptu na britských stránkách a našla jsem. Jen ještě vychytat tu mouku…


 SLOŽENÍ
2 a ¼ hrnku mouky (Jizerka – spadla, ale chuť je stále výborná)
1 lžička jedlé sody
½ lžičky mletého hřebíčku
¾ lžičky skořice
3 lžičky mletého zázvoru (kdo má rád ostřejší, tak může dát víc)
170g změklého tuku (100g Hery + 70g másla)
1 hrnek cukru (dala jsem ½ bílého, ½ tmavého)
1 vejce
1 lžíce horké vody
¼ hrnku melasy
Cukr krystal na obalení

POSTUP
Do menší mísy nasypeme všechny sypké suroviny a smícháme je.
Do větší mísy dáme změklý tuk, zasypeme ho cukrem a vyšleháme do pěny.
Poté postupně přidáváme a zašleháváme vajíčko, horkou vodu a melasu.
Nakonec přisypeme mouku s kořením a opět zašleháme.
Vznikne lepivější směs, kterou můžeme dát na chvíli do ledničky.
Ze směsi tvarujeme kuličky, které obalíme v cukru a dáme na papírem vyložený plech. Finta – použijte dvě malé lžičky a nebazírujte na tvaru, těsto se stejně rozjede :-).
Pokud nechcete mít mega sušenky, dělejte opravdu malé kuličky (něco mezi lískovým a vlašským oříškem).
Pečeme na 175 stupňů, asi 8 minut (lepší nedopéct než vysušit :-) ).

POZNÁMKA
Pekla jsem z Jizerky, protože ji používám na perníčky a tam krásně drží. U tohoto receptu při pečení těsto krásně nakynulo, ale po vyndání z trouby okamžitě spadlo.
Na chuti to nic nemění (sušenky jsou úžasně vláčné, takové žvýkavé).

hned po vytažení z trouby...
...a asi minutu poté :-))


 AŤ VÁM CHUTNÁ!

 

Žádné komentáře: