sobota 13. prosince 2014

LINECKÉ S MANDLEMI

Loni jsem slavila své první Vánoce s kámoškou celiakií. Nezbývalo tedy, než si klasické recepty trochu poupravit.
Linecké cukroví patří mezi moje nejoblíbenější. Jenže bohužel, bezlepkové recepty jsem vyzkoušela asi tři a ani jeden mi nechutnal.
Proto jsem letos zkusila přidat mandle. A výsledek je báječný!


SLOŽENÍ
250g mouky (Jizerka/Finax/Schar C)
70g mletých mandlí
2 lžičky vanilkového cukru
120g moučkového cukru
1 vejce
150g změklého tuku (ze strachu z drobivost i jsem dala 50g másla a 100g Hery)

POSTUP
Postup je jednoduchý – mouku, mleté mandle a oba cukry navršíme na sebe. Doprostřed uděláme důlek a do něho vyklepneme vajíčko. Navrch nakrájíme máslo na drobné vločky.
Suroviny zpracujeme do hladkého těsta.
To poté zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň hodinu uležet (čím dýl, tím líp).
Po uplynutí oddechové doby těsto vyjmeme z folie a vyválíme ho na asi 2mm silný plát.
Vykrajujeme různé tvary pomocí formiček.
Pečeme na 200 stupňů, doba dle velikosti formiček (klasické vánoční max 6 minut, cukroví by mělo být nazlátlé, ne chycené… což se mi povedlo)
Po vychladnutí můžeme spojit rybízovou marmeládou nebo krémem. Zdobit můžeme čokoládou, citronovou polevou nebo podle fantazie.
 


AŤ VÁM CHUTNÁ!


Žádné komentáře: