Loni
jsem slavila své první Vánoce s kámoškou celiakií. Nezbývalo tedy, než si
klasické recepty trochu poupravit.
Linecké
cukroví patří mezi moje nejoblíbenější. Jenže bohužel, bezlepkové recepty jsem
vyzkoušela asi tři a ani jeden mi nechutnal.
Proto
jsem letos zkusila přidat mandle. A výsledek je
báječný!
SLOŽENÍ
250g
mouky (Jizerka/Finax/Schar C)
70g
mletých mandlí
2
lžičky vanilkového cukru
120g
moučkového cukru
1
vejce
150g
změklého tuku (ze strachu z drobivost i jsem dala 50g másla a 100g Hery)
POSTUP
Postup je jednoduchý –
mouku, mleté mandle a oba cukry navršíme na sebe. Doprostřed uděláme důlek a do
něho vyklepneme vajíčko. Navrch nakrájíme máslo na drobné vločky.
Suroviny zpracujeme
do hladkého těsta.
To poté zabalíme do
folie a necháme v lednici alespoň hodinu uležet (čím dýl, tím líp).
Po uplynutí oddechové
doby těsto vyjmeme z folie a vyválíme ho na asi 2mm silný plát.
Vykrajujeme různé
tvary pomocí formiček.
Pečeme na 200 stupňů,
doba dle velikosti formiček (klasické vánoční – max 6 minut, cukroví by mělo
být nazlátlé, ne chycené… což se mi povedlo)
Po vychladnutí můžeme
spojit rybízovou marmeládou nebo krémem. Zdobit můžeme čokoládou, citronovou
polevou nebo podle fantazie.
AŤ
VÁM CHUTNÁ!
Žádné komentáře:
Okomentovat