neděle 14. prosince 2014

PERNÍČKY


K perníčkům jsem měla vždycky respekt a moc jsem se do nich nepouštěla. Moje pokusy vánočních stromečků totiž buď nezměkly vůbec, nebo až tak na Velikonoce!
O to víc jsem šťastná za tento recept. S těstem se krásně pracuje, je vláčné, nelepí se, při pečení skvěle naskočí a hlavně nespadne.
P.S. jen pozor na lepkaře, mají je radši než ty své :-)


SLOŽENÍ TĚSTO
360g Jizerky
180g moučkového cukru
3 menší vejce
50 g másla
1 kypřící prášek do perníku
1 lžička skořice
2 lžíce medu
1 lžíce holandského kakaa (nebo i víc, pokud máte radši tmavší)
na potření – 1 vajíčko

SLOŽENÍ POLEVA
1 bílek
140 g moučkového cukru (přesít)
1 lžička Solamylu
pár kapek citronové šťávy




POSTUP PERNÍČKY
Ze surovin připravíme těsto.
Těsto zabalíme do folie a necháme 2 dny (i více) odležet v lednici.
Po odležení vyválíme plát a vykrajujeme různé tvary.
Dáváme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme při teplotě 175C, doba pečení – dle velikosti tvaru.
Po vyndání z trouby potřeme ještě horké perníčky vajíčkem, aby se nám krásně leskly.
Zchladlé perníčky potom zdobíme polevou.

POSTUP POLEVA
Moučkový cukr přesejeme přes sítko, alespoň 2x  (poleva potom bude hladká a bude se s ní dobře zdobit).
Do mísy s bílkem přidáme přesetý cukr, citronovou šťávu a Solamyl.
Směs vyšleháme elektrickým šlehačem do požadované hladké konzistence (ani řídké ani tuhé), vyzkoušíme na stůl nebo papír pár kapek či proužek-nesmí nám stéct dohromady.

POZNÁMKY K POLEVĚ

Pokud by byla směs hodně řídká - přidáme cukr.
V případě,že je moc tuhá - doplníme pár kapek citronové šťávy.
Poleva po důkladném zaschnutí(zasychá docela rychle) bezvadně drží,hned tak se neulomí,ani dotekem neotře…asi je to tím solamylem.
Zbytek polevy můžeme ponechat ve zdobícím pytlíku (musí být dobře uzavřený) v lednici.

letos se mi poleva poněkud roztekla, takže příště víc cukru :-))) 

AŤ VÁM CHUTNÁ!



Žádné komentáře: