Pár
dní jsem přemýšlela, jaký koláč upéct na první adventní neděli. Mám sice
hromadu ovoce v mrazáku, ale chtěla jsem něco, co se k přicházející vánoční
náladě bude hodit. Proto tentokrát padl los na pomerančový koláč.
Tady je
recept.
SLOŽENÍ
Těsto
260g
mouky (Doves farm samokypřící)
100g
másla
130g
tmavého cukru
2
vejce
½
lžičky vanilkové esence
120ml
čerstvé pomerančové šťávy
Sirup
130ml
čerstvé pomerančové šťávy
2
vrchovaté lžíce moučkového cukru
POSTUP
Do první mísy si
přesejeme mouku. Pokud používáte Doves farm samokypřící, tak už nemusíte dávát
prášek do pečiva. Pokud používáte jinou, musíte „prdopeč“ přidat.
Ve druhé míse si
vyšleháme změklé máslo s tmavým cukrem do hladka.
Přidáme první vejce a
pořádně vyšleháme. Potom přidáme druhé a opět šleháme.
Na řadu přijde
vanilková esence, vmícháme do směsi.
Nyní postupně
zašleháváme na nižší otáčky mouku a pomerančovou šťávu.
Těsto by mělo být
hezky nadýchané.
Vylijeme do formy (já
pekla ve skleněné, 23cm) a dáme do předehřáté trouby péct.
Pečeme na 180 stupňů
asi 25 minut.
Těsto by mělo trošku
vyběhnout a být hezky zlaté.
Dáme ho vychladnout a
mezi tím si připravíme pomerančový sirup.
Do menšího hrnce
vlijeme šťávu z pomeranče, vmícháme moučkový cukr.
Přivedeme k varu
a vaříme as 2-3 minuty, sirup začne trošku houstnout.
Po vychladnutí můžeme koláč podélně rozříznout a promazat pomerančovým džemem nebo ho nechámev celku, propícháme vidličkou a lžící na něj vlijeme teplý sirup.
Zdobíme podle
fantazie. Já původně chtěla udělat stromeček z badyánu, ale bohužel,
brněnské obchody jaksi zklamaly. Tak jsem použila plátky mandlí a hřebíček.
AŤ
VÁM CHUTNÁ!
Žádné komentáře:
Okomentovat