úterý 2. prosince 2014

POMERANČOVÝ KOLÁČ

Pár dní jsem přemýšlela, jaký koláč upéct na první adventní neděli. Mám sice hromadu ovoce v mrazáku, ale chtěla jsem něco, co se k přicházející vánoční náladě bude hodit. Proto tentokrát padl los na pomerančový koláč. 
Tady je recept.


 SLOŽENÍ

Těsto
260g mouky (Doves farm samokypřící)
100g másla
130g tmavého cukru
2 vejce
½ lžičky vanilkové esence
120ml čerstvé pomerančové šťávy

Sirup
130ml čerstvé pomerančové šťávy
2 vrchovaté lžíce moučkového cukru


POSTUP
Do první mísy si přesejeme mouku. Pokud používáte Doves farm samokypřící, tak už nemusíte dávát prášek do pečiva. Pokud používáte jinou, musíte „prdopeč“ přidat.
Ve druhé míse si vyšleháme změklé máslo s tmavým cukrem do hladka.
Přidáme první vejce a pořádně vyšleháme. Potom přidáme druhé a opět šleháme.
Na řadu přijde vanilková esence, vmícháme do směsi.
Nyní postupně zašleháváme na nižší otáčky mouku a pomerančovou šťávu.
Těsto by mělo být hezky nadýchané.
Vylijeme do formy (já pekla ve skleněné, 23cm) a dáme do předehřáté trouby péct.
Pečeme na 180 stupňů asi 25 minut.
Těsto by mělo trošku vyběhnout a být hezky zlaté.
Dáme ho vychladnout a mezi tím si připravíme pomerančový sirup.

Do menšího hrnce vlijeme šťávu z pomeranče, vmícháme moučkový cukr.
Přivedeme k varu a vaříme as 2-3 minuty, sirup začne trošku houstnout.

Po vychladnutí můžeme koláč podélně rozříznout a promazat pomerančovým džemem nebo ho nechámev celku, propícháme vidličkou a lžící na něj vlijeme teplý sirup.

Zdobíme podle fantazie. Já původně chtěla udělat stromeček z badyánu, ale bohužel, brněnské obchody jaksi zklamaly. Tak jsem použila plátky mandlí a hřebíček.


 AŤ VÁM CHUTNÁ!


Žádné komentáře: