Další
klasika na víkendový oběd. Doma jsme je nedělaly často a pamatuju si, že jako
malá jsem tu vařenou papriku fakt nemohla. Ďoubala jsem ji tak dlouho, dokud na
mase nezbyla ani trošička (a že to pitvání zvládám!). Dnes už ji dám a oceňuji
její příchuť v omáčce.
Nevím z jakého důvodu, ale
bezlaktózová zakysaná smetana reaguje trochu nežádaně, v omáčce se objeví
malé bílé tečky. Pokud použijete normální zakysanou smetanu, omáčka by měla být
hladká.
SLOŽENÍ
5
plátků toustového chleba
100ml
mléka
3
malé cibule
2
konzervy rajčat
500g
mletého masa (mix)
1
vejce
sůl
a pepř
strouhanka
na zahuštění
8
zelených tenkostěnných paprik (množství záleží na velikosti paprik)
olej
2
lžičky sladké mleté papriky
divoké
koření (5 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, 3 bobkové listy)
1
vrchovatější lžíce mouky
200
ml zakysané smetany
POSTUP
Toustový chleba
nakrájíme na kostičky a ve větší míse ho pokropíme mlékem. Necháme chvíli
nabobtnat.
Přidáme mleté maso,
najemno nakrájenou 1 cibuli a rozklepneme vajíčko. Osolíme, opepříme a prsty
pěkně propracujeme. Pokud je směs řídká, zahustíme strouhankou. Je-li příliš
hustá, zředíme mlékem.
Papriky omyjeme,
osušíme, vykrojíme stopku (pokud možno co nejblíž stopce – masová směs pak bude
líp držet uvnitř).
Masovou směsí
naplníme papriky, pořádně ji napěchujeme, aby se vyplnili dutiny.
V hrnci na oleji
zesklovatíme zbytek jemně nakrájené cibulky. Zaprášíme mletou paprikou,
zamícháme a zalijeme cca 600ml vody.
Přidáme konzervovaná rajčata, divoké koření a dochutíme solí a pepřem.
Zamícháme, přivedeme k varu.
Do vroucího základu
vložíme plněné papriky, hrnec přikryjeme pokličkou a zvolna dusíme asi půl
hodiny až je maso hotové.
Papriky opatrně
vyndáme stranou.
Vrchovatější lžíci
mouky rozmícháme v troše teplé vody a za stálého míchání vlijeme do
omáčky. Vaříme dalších asi 20 minut.
Vyndáme koření a
tyčovým mixérem omáčku rozmixujeme.
Vmícháme zakysanou
smetanu a ještě případně dochutíme solí.
Papriky vložíme zpět
do omáčky a necháme je v ní chvíli prohřát.
AŤ VÁM CHUTNÁ!
Žádné komentáře:
Okomentovat