Nedávno
se nám málem přizabila babička cestou na nákup. Chytila ji mlsná na kokosové
kostky, ale cestou ji přivábily švestky v opuštěné zahradě. Větve a klacky
byly zákeřné a babička skončila v nemocnici se zlomenou rukou, roztrženou
nohou a málem vypíchlým okem…
Když
mi to vyprávěla, říkala jsem si, že si na těch kostkách musíme pochutnat spolu.
A tak jsem se do nich pustila.
Původně
jsem je chtěla dělat z piškotového těsta, ale nakonec jsem improvizovala.
Je
to trochu piplačka, ale výsledek stojí za to.
Tak
babi, ty jsou pro tebe, aby ses rychle zotavila.
SLOŽENÍ
těsto
3
vejce
250g
moučkového cukru
2
lžíce medu
300g
mouky (Jizerka 200g, rýžová 100g)
50g
mletých lískových oříšků (lze vynechat)
½ prášku do pečiva
kapka rumového aroma
poleva
100g
hořké čokolády
4
lžíce mléka
2
lžíce moučkového cukru
100g
másla
100g tuku Omega
ostatní
rybízová
marmeláda
Mletý
kokos
POSTUP
Do větší mísy
rozklepneme vejce, přidáme k nim moučkový cukr, med a vše vyšleháme do
husté pěny.
Mouky smícháme s kypřícím
práškem do pečiva a mletými oříšky.
Sypkou směs potom elektrickým
šlehačem postupně zašleháváme do tekuté směsi.
Pečeme na 180 stupňů
asi 20 minut.
Po vychladnutí
přesuneme pečící papír s korpusem na linku. Rozřízneme na dva stejné díly,
které oba namažeme slabou vrstvou marmelády a přiklopíme k namazanými stranami k sobě.
Korpus zatížíme a
dáme do lednice uležet (nejlépe do druhého dne).
Poté korpus
rozkrájíme. Já nejdřív krájela na čtverce 4x4, ale kostky byly velké,
takže jsem pak ještě půlila.
Čokoládu, mléko,
cukr, máslo a tuk rozpustíme do hladké hmoty – nejlépe v pískáku.
Kostku napíchneme na
delší špejli, namočíme do čokolády a necháme na misce chvíli okapat. Potom ji
obalíme ve strouhaném kokosu.
Po ztuhnutí kostek v lednici
můžeme začít hodovat.
AŤ VÁM CHUTNÁ!
Žádné komentáře:
Okomentovat