neděle 8. listopadu 2015

DLAŽEBNÍ KOSTKY

Nedávno se nám málem přizabila babička cestou na nákup. Chytila ji mlsná na kokosové kostky, ale cestou ji přivábily švestky v opuštěné zahradě. Větve a klacky byly zákeřné a babička skončila v nemocnici se zlomenou rukou, roztrženou nohou a málem vypíchlým okem…
Když mi to vyprávěla, říkala jsem si, že si na těch kostkách musíme pochutnat spolu. A tak jsem se do nich pustila.
Původně jsem je chtěla dělat z piškotového těsta, ale nakonec jsem improvizovala.  
Je to trochu piplačka, ale výsledek stojí za to.
Tak babi, ty jsou pro tebe, aby ses rychle zotavila.


SLOŽENÍ
těsto
3 vejce
250g moučkového cukru
2 lžíce medu
300g mouky (Jizerka 200g, rýžová 100g)
50g mletých lískových oříšků (lze vynechat)
½ prášku do pečiva
kapka rumového aroma
poleva
100g hořké čokolády
4 lžíce mléka
2 lžíce moučkového cukru
100g másla
100g tuku Omega
ostatní
rybízová marmeláda
Mletý kokos

POSTUP
Do větší mísy rozklepneme vejce, přidáme k nim moučkový cukr, med a vše vyšleháme do husté pěny.
Mouky smícháme s kypřícím práškem do pečiva a mletými oříšky.
Sypkou směs potom elektrickým šlehačem postupně zašleháváme do tekuté směsi.
Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut.
Po vychladnutí přesuneme pečící papír s korpusem na linku. Rozřízneme na dva stejné díly, které oba namažeme slabou vrstvou marmelády a přiklopíme k namazanými stranami k sobě.
Korpus zatížíme a dáme do lednice uležet (nejlépe do druhého dne).
Poté korpus rozkrájíme. Já nejdřív krájela na čtverce 4x4, ale kostky byly velké, takže jsem pak ještě půlila.
Čokoládu, mléko, cukr, máslo a tuk rozpustíme do hladké hmoty – nejlépe v pískáku.
Kostku napíchneme na delší špejli, namočíme do čokolády a necháme na misce chvíli okapat. Potom ji obalíme ve strouhaném kokosu.
Po ztuhnutí kostek v lednici můžeme začít hodovat.








AŤ VÁM CHUTNÁ!


Žádné komentáře: