pondělí 26. října 2015

OŘECHOVO-MAKOVÝ KOLÁČ

Podzim, podzim… podzim je tu. V Brně to sice chvíli vypadalo, že z léta skočíme rovnou do zimy, ale nakonec tomu tak není a podzim se hezky vybarvil.
Lehkých tvarohových koláčů bylo dost a je na čase trochu přitvrdit :-). Jak říká náš kolega: „Na zimu je nutné se trochu obalit“.

  
SLOŽENÍ
korpus (forma 23cm)
150g mletého máku
75g mletých lískových ořechů (nebo mandlí)
75g mleté hořké čokolády
185g změklého másla
1 lžíce citronové šťávy
1 vanilkový cukr
50 + 50g třtinového cukru
4 vejce (žl x b)
špetka soli

krém
1 polotučný tvaroh
1 smetanový sýr (Creme Cheese light z Lidlu)
tekutý med (možství dle chuti)
150 g změklého másla
1 vanilkový cukr

pečené švestky
cca 500g švestek (2/3 na čtvrtky, 1/3 na půlky)
třtinový cukr
skořice
trocha rozpuštěného másla

na ozdobu
poloviny vlašských ořechů

POSTUP
Ve větší míse smícháme namletý mák s ořechy (mandlemi) a čokoládou.
V druhé míse vyšleháme na nízké otáčky máslo s citronovou šťávou, vanilkovým cukrem a polovinou třtinového cukru. Poté postupně přidáváme po lžíci žloutky a každý, jeden po druhém, dobře prošleháme. Přimícháme sypkou směs z maku, ořechů a čokolády.
Bílky se špetkou soli vyšleháme do pevné pěny a postupně zašleháváme po lžících zbylý cukr. Bílkovou pěnu opatrně vmícháme do máslové směsi.
Těsto vlijeme do formy a pečeme na 170 stupňů asi 50 minut. Po uplynutí času vyzkoušíme špejlí – těsto se nemá lepit. Po vyndání z trouby oddělíme nožem těsto od formy, necháme vystydnout a odležet do druhého dne. Korpus rozřízneme podélně na dvě části.
Na krém vyšleháme tvaroh se smetanovým sýrem, přidáme med, vanilkový cukr a nakonec opatrně zašleháme změklé máslo.
Švestky položíme na papírem vyložený plech, posypeme cukrem a skořicí, přelijeme rozpuštěným máslem. Pečeme na 170 stupňů asi 15 minut. Necháme vychladnout.
Spodní část korpusu pomažeme vyšší vrstvou krému, naskládáme na něj čtvrtiny švestek a přiklopíme vrchní části korpusu. Vrchní korpus pomažeme zbytkem krému, na který naskládáme ozdobně poloviny švestek a vlašské ořechy. 
 


AŤ VÁM CHUTNÁ!


1 komentář:

https://gastromania.sk/vyrobniky-ladu-ladovace řekl(a)...

Vyzerá to naozaj zaujímavo a lákavo. Vo všeobecnosti. Zjavenie!