Podzim,
podzim… podzim je tu. V Brně to sice chvíli vypadalo, že z léta
skočíme rovnou do zimy, ale nakonec tomu tak není a podzim se hezky vybarvil.
Lehkých
tvarohových koláčů bylo dost a je na čase trochu přitvrdit :-). Jak říká náš
kolega: „Na zimu je nutné se trochu obalit“.
SLOŽENÍ
korpus
(forma 23cm)
150g
mletého máku
75g
mletých lískových ořechů (nebo mandlí)
75g
mleté hořké čokolády
185g
změklého másla
1
lžíce citronové šťávy
1
vanilkový cukr
50
+ 50g třtinového cukru
4
vejce (žl x b)
špetka
soli
krém
1
polotučný tvaroh
1
smetanový sýr (Creme Cheese light z Lidlu)
tekutý
med (možství dle chuti)
150
g změklého másla
1
vanilkový cukr
pečené
švestky
cca
500g švestek (2/3 na čtvrtky, 1/3 na půlky)
třtinový
cukr
skořice
trocha
rozpuštěného másla
na
ozdobu
poloviny
vlašských ořechů
POSTUP
Ve větší míse
smícháme namletý mák s ořechy (mandlemi) a čokoládou.
V druhé míse
vyšleháme na nízké otáčky máslo s citronovou šťávou, vanilkovým cukrem a
polovinou třtinového cukru. Poté postupně přidáváme po lžíci žloutky a každý,
jeden po druhém, dobře prošleháme. Přimícháme sypkou směs z maku, ořechů a
čokolády.
Bílky se špetkou soli
vyšleháme do pevné pěny a postupně zašleháváme po lžících zbylý cukr. Bílkovou
pěnu opatrně vmícháme do máslové směsi.
Těsto vlijeme do
formy a pečeme na 170 stupňů asi 50
minut. Po uplynutí času vyzkoušíme špejlí – těsto se nemá lepit. Po vyndání
z trouby oddělíme nožem těsto od formy, necháme vystydnout a odležet do
druhého dne. Korpus rozřízneme podélně na dvě části.
Na krém vyšleháme
tvaroh se smetanovým sýrem, přidáme med, vanilkový cukr a nakonec opatrně
zašleháme změklé máslo.
Švestky položíme na
papírem vyložený plech, posypeme cukrem a skořicí, přelijeme rozpuštěným
máslem. Pečeme na 170 stupňů asi 15 minut. Necháme vychladnout.
Spodní část korpusu
pomažeme vyšší vrstvou krému, naskládáme na něj čtvrtiny švestek a přiklopíme
vrchní části korpusu. Vrchní korpus pomažeme zbytkem krému, na který naskládáme
ozdobně poloviny švestek a vlašské ořechy.
AŤ VÁM CHUTNÁ!
1 komentář:
Vyzerá to naozaj zaujímavo a lákavo. Vo všeobecnosti. Zjavenie!
Okomentovat