Vzpomínka
na léto, kdy jsme se vařili, pekli a smažili… ve stínu i na sluníčku. Dělala
jsem ho taťkovi k narozeninám a měl velký úspěch.
Celého maku se nebojte, nacucá
vodu z tvarohu a šlehačky, takže ve finále tolik nekřupe.
SLOŽENÍ
1
balení bezl piškotů (Albert)
cca 100g rozpuštěného másla
500g měkkého tvarohu
šťáva z 1 citronu (cca 80ml)
5 lžic moučkového cukru
250ml smetany ke šlehání
cca 30g celého modrého maku
5 lžic vody
1 sáček želatiny v plátcích (Dr Oetker)
POSTUP
Piškoty rozdrtíme na jemnou drť (díky rodinko za elektrické struhadlo,
dárek k loňským Vánocům) a smícháme s rozpuštěným máslem.
Hmotu nasypeme do formy (prům. 23cm) a pořádně ji do ní natlačíme.
Troubu rozehřejeme na 170 stupňů a piškotovou směs pečeme cca 12 minut. Po
upečení necháme vychladnout.
V míse smícháme tvarohy s moučkovým cukrem a šťávou
s citrónu.
K této směsi přidáme vyšlehanou šlehačku a celý mák.
Do kastrůlku dáme 5 lžic vody, do ní vložíme plátky želatiny a necháme 10
minut bobtnat. Poté zapneme ploténku a želatinu rozpustíme. POZOR, nesmí se
vařit!
Do rozpuštěné želatiny přidáme asi dvě lžíce tvarohové směsi a pořádně
rozmícháme do hladka.
Želatinu potom smícháme s tvarohovo-makovou směsí a vlijeme do formy.
Necháme v lednici vychladnout do druhého dne. Toto je důležité, aby
mák hezky změkl.
Podáváme buď takto, nebo doporučuji navrch dát vrstvu Lemon curd.
AŤ VÁM CHUTNÁ!
Žádné komentáře:
Okomentovat