Další z klasik české kuchyně, tentokrát klasický guláš :-).
SLOŽENÍ:
2 lžíce sádla
2 větší cibule
500 g hovězího masa na guláš
2 lžíce sladké mleté papriky
1 malý rajský protlak (Lidl)
4 stroužky česneku
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
černý pepř
sůl
cca 1l vývaru (vody) na podlévání
4 stroužky česneku
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
černý pepř
sůl
cca 1l vývaru (vody) na podlévání
1 vrchovatá lžíce mouky
1 lžíce majoránky
cibule na ozdobu
cibule na ozdobu
POSTUP
Cibuli nakrájíme nadrobno.
V kastrole rozpustíme sádlo, přihodíme cibuli a orestujeme ji do tmavě
hněda (můžeme trošku podlít a vodu nechat odpařit).
Přidáme kousky masa, které ze všech stran opečeme.
Zasypeme mletou paprikou, dobře promícháme. Postupujeme rychle, aby
nezhořkla.
Přidáme rajský protlak a dobře promícháme.
Základ osolíme, opepříme, přisypeme kmín a prolisovaný česnek. Promícháme.
Základ zalijeme vývarem nebo vodou (cca 1l).
Uzavřeme tlakový hrnec a necháme v něm maso dusit přibližně 1,5 hodiny
na nízkou teplotu (stupeň 3).
Hrnec stáhneme z plotýnky, necháme vychladnout a otevřeme. Ochutnáme,
zda je maso měkké (po 1,5 hodině by se mělo téměř rozpadat, což já ráda).
Zahustíme moukou (odebereme trochu omáčky, přidáme zarovnanou lžíci Jizerky
a 10 minut provaříme) nebo rozmixovanou směsí ze staršího chleba a vody.
Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a přidáme majoránku.
Necháme chvíli provařit.
Podáváme s houskovým knedlíkem, bramboráčky nebo těstovinami.
AŤ VÁM CHUTNÁ!
Žádné komentáře:
Okomentovat