neděle 11. ledna 2015

ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM

 Vánoce jsou za námi, ale pokud nemáte sílu přestat se sladkými dobrotami, bude tenhle koláč pravým startem do nového roku. Kombinuje se v něm totiž čokoláda se slaným arašídovým máslem. Kombinace prostě božská!

 
SLOŽENÍ
korpus
120g mouky (Jizerka)
30g holandského kakaa
50g cukru krupice
špetička soli
120g másla, pokojové teploty, nakrájeného na malé kousky
1 vejce
2 PL smetany (31 %)
1 ČL vanilkového extraktu

náplň
110 g arašídového másla
140 g hořké čokolády
180 hrnku smetany (31%)

ozdoba
30 g arašídového másla


POSTUP
korpus
V menší míse promícháme suché přísady a dáme stranou.
Ve větší míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme vejce a vanilku a promícháme.
Snížíme rychlost a střídavě přidáváme suché přísady a smetanu tak, abychom zakončili moukou.
Z těsta uděláme bochánek, zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme do lednice alespoň na hodinu.  
Po hodině vyndáme těsto z lednice. Pokud je tužší, necháme chvíli povolit.
Těsto vyválíme na do kruhu o velikosti cca 30 cm. Vložíme ho do koláčové formy, o průměru 23 cm.
Těsto vytvarujeme po stranách a zatlačíme do formy, přehneme nebo odřízneme přebytečné těsto z okrajů.
Připravené těsto ve formě dáme na 30 minut do mrazničky.
Předehřejeme troubu na 160°C, pečeme 30 minut a poté necháme vychladnout.

náplň:
Arašídové máslo vložíme do menší mísy a ohřejeme v mikrovlnné troubě, cca 20 - 30 vteřin, dokud není tekuté.
Nalijeme na dno koláče a vložíme do mrazničky na 20 minut.
Mezitím si připravíme čokoládovou náplň.

Čokoládu nakrájíme na menší kousky.
Smetanu přivedeme skoro k bodu varu a ihned ji nalijeme na čokoládu. Necháme 1 - 2 minuty stát, dokud se čokoláda nerozpustí. Vyšleháme ruční metlou dohladka.
Náplň nalijeme na vychlazené a ztuhlé arašídové máslo.
Před konečným zdobením necháme cca 10 minut vychladit v lednici.

zdobení
Arašídové máslo dáme na 10 - 20 sekund do mikrovlnné trouby a zahřejeme do tekutější podoby.
Lžičkou ho nanášíme na čokoládu tak, že děláme vodorovné pruhy.
Špičku kuchyňského nože vložíme na horní pruh a projedeme jí svisle dolů. Opakujeme s rozestupy, až vytvoříme potřebný vzor.
Koláč necháme vychladit do druhého dne v lednici. Podáváme buď vychlazený (krájíme nahřátým nožem) nebo povolený (vláčnější).

 AŤ VÁM CHUTNÁ!

 

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Vyzerá to super. Včera som si kúpila novú formu na pečenie, tak určite čoskoro vyskúšam :)