středa 19. listopadu 2014

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Segedín, segedín... podzimní mě přejde splín 
mňam :-)


 SLOŽENÍ
3 lžíce sádla
2ks cibule
1 lžíce mleté papriky sladké
500g vepřové pleci
sůl, pepř
1 lžička kmínu
500g zakysaného zelí
1 lžíce másla
1 lžíce mouky (Jizerka)
1 malý kelímek zakysané smetany (tučné)


POSTUP
Maso umyjeme, osušíme, nakrájíme ho na menší kostky.
Cibulku si nakrájíme nadrobno.
V papiňáku rozpustíme sádlo a cibulku na něm osmažíme.
Zasypeme paprikou, necháme ji za stálého míchání rozpustit.
Navrch hodíme maso. Pěkně ho osolíme, opepříme a opékáme, dokud nepustí šťávu.
Přidáme kmín, podlijeme vodou (já jsem spíš zalila) a dusíme 20 minut od počátku tlaku v hrnci.
Poklici opatrně sundáme, jakmile se sníží tlak a k masu přidáme překrájené zelí. Pokud je potřeba, přidáme trochu vody, zavřeme znovu tlakový hrnec a dusíme dalších 15 minut.
Necháme dojít a mezitím si připravíme z másla a mouky jíšku.
Po snížení tlaku opět sundáme poklici, segedín zahustíme jíškou, promícháme, provaříme asi 10 minut.
Nakonec přidáme zakysanou smetanu. Doporučuji odebrat si trochu guláše na misku a přidat do něj zakysanou smetanu, která je zahřátá. Pořádně rozmíchat a teprve poté přidat do zbytku guláše. Jinak by se Vám mohla smetana zdrcnout.
Podáváme buď s houskovýmknedlíkem, nebo těstovinami.

AŤ VÁM CHUTNÁ!


Žádné komentáře: