středa 19. listopadu 2014

DÝŇOVÝ CHEESECAKE

 Tenhle recept jsem objevila v anglickém časopise a přišel mi dost nevšední. A jelikož jsem dostala od ségrušky dýni velikou, vystačila jak na polévku, tak na tenhle koláč.



SLOŽENÍ

SPODNÍ VRSTVA
cca 200g rozemletých piškotů
cca 115g rozpuštěného másla

NÁPLŇ
250g crème cheese light
1/2 hrnku zakysané smetany
100g cukru krupice
2 lžíce mouky (hladká)
3 větší vejce (nebo 4 malé)
420g dýňového pyré
1 lžička vanilkového extraktu
Koření – mletá skořice, hřebíček, muškátový oříšek  (pokud není, tak je dobré i koření do svařáku :-) )


POSTUP
Troubu rozehřejeme na 180 stupňů Celsia.
Formu s průměrem 23cm vyložíme pečícím papírem.
Rozemleté piškoty spojíme s rozpuštěným máslem, vmačkáme do formy na dno a dáme do lednice.
V míse smícháme crème cheese se zakysanou smetanou, přidáme cukr a mouku, prošleháme elektrickým šlehačem.
Do směsi postupně zašleháváme vejce (doporučuji šlehat tak minutu, poté přidat další vejce a zase minut, atd.)
Nakonec zašleháme na nižší otáčky dýňové pyré, vanilkový extrakt a koření.
Směs nalijeme do formy na piškotový korpus a 2x formou bouchneme o stůl (aby ušly vzduchové bublinky, které tam můžou být po šlehání).
Dáme do trouby péct – 15 minut na 180 stupňů, potom snížíme teplotu na 120 stupňů a pečeme dalších 75 minut
Po upečení vypneme troubu, otevřeme dvířka a formu v ní necháme ještě dalších 15 minut odpočívat (postupně chladnout, aby náplň nespadla)
Poté vytáhneme z trouby a necháme vychladnout v pokojové teplotě.
Uchováváme v lednici nepřikryté.
AŤ VÁM CHUTNÁ!


Žádné komentáře: