Já
a karamel = tragédie.
Pár pokusů a spálených prstů už proběhlo. Znáte to – cukr v hrnci, nic se neděje a
rázem je připálené dno, o karamelu ani nemluvě. Tentokrát jsem si slíbila, že
na karamel nebudu spěchat…, že budu míchat, míchat, míchat a nepřidávat na
teplotě..., nepřidávat, nepřidávat.
A
světe div se – povedlo se!
Tenhle
karamel je za tepla pěkně vláčný, tekoucí a po vychlazení lehce ztuhne, žádný tvrďas.
Množství
je trochu větší, ale můžete ho schovat do lednice na příště… nebo užírat po
lžičkách jako já.
SLOŽENÍ
1
hrnek krystalového cukru
90g
másla
½
hrnku smetany ke šlehání (33%)
1
lžička mořské soli (z mlýnku)
POSTUP
Do hrnce se silnějším
dnem nasypeme cukr.
Za stálého míchání
necháme cukr na mírném plameni rozpustit (cca 10-15 minut). Nejdřív se Vám bude
zdát, že se nic neděje. Cukr Vás chce zmást, takže fakt nepřidávejte na teple. Postupně
se začne cukr spojovat do malých kuliček a ty se rozpustí. Je důležité
pořád míchat, dokud není karamel krásně tekutý a bez hrudek.
Do karamelu přidáme máslo nakrájené na malé kousíčky a metlou rozšleháme na hladkou směs.
Přidáme lžičku mořské
mleté soli a nakonec vlijeme smetanu.
Promícháme a necháme
provařit.
Tento
karamel je vhodný na plnění košíčků, jako vrstva na koláč nebo jako přeliv na
cheesecake. Zůstane pořád měkký, neztuhne dotvrda ani v lednici.
AŤ VÁM CHUTNÁ!
Žádné komentáře:
Okomentovat