sobota 16. ledna 2016

SLANÝ KARAMEL

Já a karamel = tragédie. 
Pár pokusů a spálených prstů už proběhlo.  Znáte to – cukr v hrnci, nic se neděje a rázem je připálené dno, o karamelu ani nemluvě. Tentokrát jsem si slíbila, že na karamel nebudu spěchat…, že budu míchat, míchat, míchat a nepřidávat na teplotě..., nepřidávat, nepřidávat.
A světe div se – povedlo se!
Tenhle karamel je za tepla pěkně vláčný, tekoucí a po vychlazení lehce ztuhne, žádný tvrďas.
Množství je trochu větší, ale můžete ho schovat do lednice na příště… nebo užírat po lžičkách jako já.


SLOŽENÍ
1 hrnek krystalového cukru
90g másla
½ hrnku smetany ke šlehání (33%)
1 lžička mořské soli (z mlýnku)

POSTUP
Do hrnce se silnějším dnem nasypeme cukr.
Za stálého míchání necháme cukr na mírném plameni rozpustit (cca 10-15 minut). Nejdřív se Vám bude zdát, že se nic neděje. Cukr Vás chce zmást, takže fakt nepřidávejte na teple. Postupně se začne cukr spojovat do malých kuliček a ty se rozpustí. Je důležité pořád míchat, dokud není karamel krásně tekutý a bez hrudek.
Do karamelu přidáme máslo nakrájené na malé kousíčky a metlou rozšleháme na hladkou směs.
Přidáme lžičku mořské mleté soli a nakonec vlijeme smetanu.
Promícháme a necháme provařit.

Tento karamel je vhodný na plnění košíčků, jako vrstva na koláč nebo jako přeliv na cheesecake. Zůstane pořád měkký, neztuhne dotvrda ani v lednici.

AŤ VÁM CHUTNÁ!

Žádné komentáře: