sobota 16. ledna 2016

HOVĚZÍ S BALSAMIKO-VÍNOVOU OMÁČKOU

Do nového roku s novým receptem. 
Ne že bych o Vánocích strádala hlady, ale letos jsem se krotila. Po návratu do práce a jídelnovým kuřatům jsem zatoužila po hovězím… a pěkně výrazné omáčce. Takže tady je recept a obrázek, jak dopadl výsledek.
Recept je trochu časově náročnější. Proto jsem si maso připravila večer a druhý den jsem už jen zahustila a přidala mrkve.
Výsledek je parádní.


SLOŽENÍ
750g hovězího masa – kostky na guláš
sůl
3 větší cibule
pepř
5 dílků česneku
2 lžíce balsamikového octa
2 lžíce rajského protlaku
2 hrnky suchého červeného vína
1 želé hovězího bujónu
2 hrnky vody
4 bobkové listy
1 lžíce sušeného tymiánu
1 lžíce tmavého cukru
1 zarovnaná lžíce mouky (Jizerka)
4 hubenější mrkve
(volitelně brambory, hrášek)


POSTUP
Cibule si oloupeme – dvě nakrájíme nahrubo a třetí na měsíčky o šířce asi 1 cm.
Hovězí kostky lehce osolíme.
Na oleji v papiňáku osmažíme nahrubo nakrájenou cibuli, dokud lehce nezezlátne.  Zvýšíme teplotu, k cibuli přidáme hovězí kostky a zprudka je opečeme.
Následuje mletý pepř, česnek (dva nakrájené na plátky, tři prolisované), 2 lžíce balsamikového oleje a dvě lžíce rajského protlaku.
Vše pořádně promícháme a necháme asi dvě minuty pěkně spojit.
Směs zalijeme dvěma hrnky červeného vína.
Poté hovězí želé rozpustíme ve dvou hrncích teplé vody a vlijeme do hrnce.
Přidáme 4 střední bobkové listy, lžíci sušeného tymiánu, lžíci tmavého cukru. Promícháme a necháme přibližně 5 minut provařit.
Poté papiňák zavřeme, a jakmile začne pískat, snížíme teplotu (4).
Na tomto stupni necháme maso změknout (cca 2,5 hodiny).
Papiňák sundáme s plotny, necháme vychladnout až se poklička „pustí“ a lehce hrnec otevřeme.
Vyndáme bobkové listy.
Omáčku ochutnáme – dochutíme solí/pepřem/cukrem dle chuti.
Lžíci mouky rozmícháme v teplé vodě a směs vlijeme do omáčky, promícháme.
Pokud máte rádi recepty „vše v jednom hrnci“, můžete nakrájet brambory na kostky a uvařit je v omáčce.
Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme do omáčky a necháme probublávat, dokud mrkev nezměkne (případně, pokud spěcháte, můžete hrnec znovu uzavřít a dovařit pod tlakem).
Kdo má rád hrášek, tak šup tam s ním.

AŤ VÁM CHUTNÁ!


Žádné komentáře: