Do
nového roku s novým receptem.
Ne že bych o Vánocích strádala hlady, ale
letos jsem se krotila. Po návratu do práce a jídelnovým kuřatům jsem zatoužila
po hovězím… a pěkně výrazné omáčce. Takže tady je recept a obrázek, jak dopadl
výsledek.
Recept
je trochu časově náročnější. Proto jsem si maso připravila večer a druhý den
jsem už jen zahustila a přidala mrkve.
Výsledek
je parádní.
SLOŽENÍ
750g
hovězího masa – kostky na guláš
sůl
3
větší cibule
pepř
5
dílků česneku
2
lžíce balsamikového octa
2
lžíce rajského protlaku
2
hrnky suchého červeného vína
1
želé hovězího bujónu
2
hrnky vody
4
bobkové listy
1
lžíce sušeného tymiánu
1
lžíce tmavého cukru
1
zarovnaná lžíce mouky (Jizerka)
4
hubenější mrkve
(volitelně
brambory, hrášek)
POSTUP
Cibule si oloupeme –
dvě nakrájíme nahrubo a třetí na měsíčky o šířce asi 1 cm.
Hovězí kostky lehce
osolíme.
Na oleji
v papiňáku osmažíme nahrubo nakrájenou cibuli, dokud lehce
nezezlátne. Zvýšíme teplotu, k cibuli
přidáme hovězí kostky a zprudka je opečeme.
Následuje mletý pepř,
česnek (dva nakrájené na plátky, tři prolisované), 2 lžíce balsamikového oleje
a dvě lžíce rajského protlaku.
Vše pořádně
promícháme a necháme asi dvě minuty pěkně spojit.
Směs zalijeme dvěma
hrnky červeného vína.
Poté hovězí želé
rozpustíme ve dvou hrncích teplé vody a vlijeme do hrnce.
Přidáme 4 střední
bobkové listy, lžíci sušeného tymiánu, lžíci tmavého cukru. Promícháme a
necháme přibližně 5 minut provařit.
Poté papiňák zavřeme,
a jakmile začne pískat, snížíme teplotu (4).
Na tomto stupni
necháme maso změknout (cca 2,5 hodiny).
Papiňák sundáme
s plotny, necháme vychladnout až se poklička „pustí“ a lehce hrnec
otevřeme.
Vyndáme bobkové
listy.
Omáčku ochutnáme –
dochutíme solí/pepřem/cukrem dle chuti.
Lžíci mouky
rozmícháme v teplé vodě a směs vlijeme do omáčky, promícháme.
Pokud máte rádi
recepty „vše v jednom hrnci“, můžete nakrájet brambory na kostky a uvařit
je v omáčce.
Mrkev oloupeme a
nakrájíme na kolečka. Přidáme do omáčky a necháme probublávat, dokud mrkev
nezměkne (případně, pokud spěcháte, můžete hrnec znovu uzavřít a dovařit pod
tlakem).
Kdo má rád hrášek,
tak šup tam s ním.
AŤ VÁM CHUTNÁ!
Žádné komentáře:
Okomentovat