Sezona jahod je tu… a já ostuda, lovím dřeň z mrazáku!
Co naplat... čerstvých je mi líto, ty padnou v plné kráse a na tenhle koláč se dřeň parádně hodí.
SLOŽENÍ
200 g bezlepkových piškotů
cca 120g rozpuštěného másla
5 lžíc vody
1 sáček želatiny v plátcích (Dr Oetker)
500g měkkého tvarohu
šťáva z 1 citronu (cca 80ml)
5 lžíc moučkového cukru
250ml smetany ke šlehání
250g jahodové dřeně
POSTUP
Piškoty rozdrtíme na jemnou drť (mně se osvědčilo nastrouhat je na jemném
struhadle – je to rychlejší a pohodlnější než bušit do nich válečkem) a
smícháme s rozpuštěným máslem.
Hmotu nasypeme do formy (prům. 23cm) a pořádně ji do ní natlačíme. Můžeme
buď ponechat jen na dně, nebo i natlačit na okraje.
Troubu rozehřejeme na 170 stupňů a piškotovou směs pečeme cca 12 minut.
Po upečení necháme vychladnout.
V míse smícháme tvarohy s moučkovým cukrem a šťávou s citrónu.
K této směsi přidáme vyšlehanou šlehačku.
Do další misky si připravíme jahodou dřeň, kterou osladíme dle chuti.
Do kastrůlku dáme 5 lžic vody, do ní vložíme plátky želatiny a necháme 10
minut bobtnat. Poté zapneme ploténku a želatinu rozpustíme. POZOR, nesmí se
vařit!
Do rozpuštěné želatiny přidáme asi dvě lžíce tvarohové směsi a pořádně
rozmícháme do hladka.
Větší část želatiny potom zamícháme do zbytku tvarohové směsi. Šlehačem
zašleháme, na mírné obrátky.
Tvarohovou směs vlijeme do dortové formy a uhladíme.
Zbytek želatiny vmícháme do jahodové směsi. Tu nalijeme na tvarohový
základ.
Druhým koncem vařečky opatrně obě směsi promícháme. Tím nám vznikne hezký
červenobílý mramorový povrch.
Koláč ozdobíme dle fantazie a dáme do ledničky zchladnout.
AŤ VÁM CHUTNÁ!
Žádné komentáře:
Okomentovat