sobota 25. července 2015

MASOVÉ KULIČKY alá IKEA

Čím to je… v poslední době mě zase svrbí zadek a někam bych jela. 
Možná protože jsem objevila pár úžasných blogů se severskou tématikou. Bydlet v malém domečku (samozřejmě natřeném severskou červení), procházet se dlouhé hodiny po plážích, jezdit starým Volvem na výlety a pořádat pikniky.
A když piknik, tak samozřejmě švédské masové kuličky… to prostě je „must“!
 


SLOŽENÍ 

Masové kuličky
1 lžíce másla
1 středně velká cibule
500g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
bylinky (čerstvé - petržel, kopr, pažitka, libeček nebo sušené – Polévkové koření)
1 zarovnaná lžička mletého nového koření
1 zarovnaná lžička muškátového oříšku
cca 1 lžička soli
čerstvý mletý pepř
1 vejce
50g strouhanky
80ml mléka
 
Omáčka:
400ml hovězího vývaru
2 lžíce mouky Jizerka
100ml smetany
šťáva z citronu podle chuti
mořská sůl


POSTUP

Masové kuličky
Cibuli nakrájíme na co nejdrobnější kousky a zesklovatíme ji na rozpuštěném másle.
Pokud máte mleté maso vakuované ze supermarketu, vyndáme maso z krabičky a velkým nožem ho pokrájíme na drobno.
Maso dáme do velké mísy, přidáme bylinky, koření, sůl, pepř a vajíčko. Elektrickým šlehačem prošleháme na nízké obrátky tak, aby se suroviny dobře spojily.
Nakonec přidáme strouhanku a mléko. Opět prošleháme.
Směs dáme na hodinu odpočinout do ledničky.
Mokrýma rukama tvarujeme malé kuličky, které dáváme vedle sebe na vymaštěný plech. Já k tomu používám malou lžičku, kterou ukrajuju směs a poté vyválím v mokrých rukách.
Kuličky potřeme olejem a dáme do trouby péct na 180 stupňů celkem asi 15 minut (záleží na velikosti kuliček). Doporučuji v půlce času kuličky vidličkou „odkulit“ na druhou stranu, aby byly rovnoměrně opečené).

Omáčka
Do malého hrnce nalijeme vývar, ¾ smetany, šťávu z citrónu a pokud nám zbyl, tak i tuk ze smažení kuliček. 
Směs zahřejeme a osolíme. 
Ve zbylé ¼ smetany rozkverláme 2 lžíce Jizerky a opatrně vlijeme do hrnce. 
Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut (omáčka by měla mít hustou konzistenci tak, aby se zachytila na kuličkách). 
Pokud je třeba dosolíme, přidáme pepř a šťávu z citronu.
Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami. Ozdobíme brusinkovým džemem a můžeme posypat zbylými bylinkami.

AŤ VÁM CHUTNÁ!


Žádné komentáře: