Čím
to je… v poslední době mě zase svrbí zadek a někam bych jela.
Možná protože
jsem objevila pár úžasných blogů se severskou tématikou. Bydlet v malém domečku
(samozřejmě natřeném severskou červení), procházet se dlouhé hodiny po plážích,
jezdit starým Volvem na výlety a pořádat pikniky.
A
když piknik, tak samozřejmě švédské masové kuličky… to prostě je „must“!
SLOŽENÍ
Masové
kuličky
1 lžíce másla
1 středně velká
cibule
500g mletého masa
(mix vepřového a hovězího)
bylinky (čerstvé -
petržel, kopr, pažitka, libeček nebo sušené – Polévkové koření)
1 zarovnaná lžička
mletého nového koření
1 zarovnaná lžička
muškátového oříšku
cca 1 lžička soli
čerstvý mletý pepř
1 vejce
50g strouhanky
80ml mléka
Omáčka:
400ml hovězího
vývaru
2 lžíce mouky
Jizerka
100ml smetany
šťáva z
citronu podle chuti
mořská sůl
POSTUP
Masové
kuličky
Cibuli nakrájíme na
co nejdrobnější kousky a zesklovatíme ji na rozpuštěném másle.
Pokud máte mleté maso
vakuované ze supermarketu, vyndáme maso z krabičky a velkým nožem ho
pokrájíme na drobno.
Maso dáme do velké
mísy, přidáme bylinky, koření, sůl, pepř a vajíčko. Elektrickým šlehačem
prošleháme na nízké obrátky tak, aby se suroviny dobře spojily.
Nakonec přidáme
strouhanku a mléko. Opět prošleháme.
Směs dáme na hodinu
odpočinout do ledničky.
Mokrýma rukama
tvarujeme malé kuličky, které dáváme vedle sebe na vymaštěný plech. Já
k tomu používám malou lžičku, kterou ukrajuju směs a poté vyválím
v mokrých rukách.
Kuličky potřeme
olejem a dáme do trouby péct na 180
stupňů celkem asi 15 minut (záleží na velikosti kuliček). Doporučuji
v půlce času kuličky vidličkou „odkulit“ na druhou stranu, aby byly
rovnoměrně opečené).
Omáčka
Do malého hrnce
nalijeme vývar, ¾ smetany, šťávu z citrónu a pokud nám zbyl, tak i tuk ze
smažení kuliček.
Směs zahřejeme a osolíme.
Ve zbylé ¼ smetany rozkverláme 2
lžíce Jizerky a opatrně vlijeme do hrnce.
Za stálého míchání přivedeme
k varu a vaříme asi 10 minut (omáčka by měla mít hustou konzistenci tak,
aby se zachytila na kuličkách).
Pokud je třeba dosolíme, přidáme pepř a šťávu
z citronu.
Podáváme
s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami. Ozdobíme brusinkovým džemem a
můžeme posypat zbylými bylinkami.
AŤ VÁM CHUTNÁ!
Žádné komentáře:
Okomentovat