neděle 25. ledna 2015

KOLÁČ GRIOTKA

Originální název tohoto koláče je Red Velvet Cake a jeho hlavní složkou červené víno. Protože jsem ale dostala demižon výborné griotky, řekla jsem si, že by stálo za to recept vyzkoušet s ní.
Výsledek mě nadchl, koláč je úžasně vláčný a křehký.  
Pokud upečete vrstvy tři, můžete ho použít i jako dort :-)

 
SLOŽENÍ (1 plát)
175ml griotky
1 zarovnaná lžička Psyllia (nemusí být)
75g másla pokojové teploty
80g cukru (krystal nebo 50:50 tmavý a krystal)
1 vejce
½ lžičky vanilkového extraktu
130g mouky (50:50 ScharB s Doves Farm samokypřící)
40g holandského kakaa
½ lžičky mleté skořice
špetička soli
…..
400g mascarpone
vrchovatá lžíce cukru moučka
6 lžiček višňové šťávy (Yo)

POSTUP
Těsto
Griotku zahřejeme v mikrovlnce a přimícháme do ní lžičku pallia (pokud nemáte, tak nemusí být).
Ve velké míse smícháme následující sypké ingredience – mouku, kakao, skořici, špetičku soli a necháme stranou.
V menší míse vyšleháme elektrický šlehačem změklé máslo do pěny, přidáme cukr – prošleháme, přidáme vajíčko a vanilkový extrakt a znovu prošleháme.
Do směsi postupně (na mírné otáčky) zašleháváme griotku a přesetou moučnou směs až nám vznikne krásné hladké těsto.
Těsto nalijeme do formy (průměr 23cm) a dáme péct na 160 stupňů 25 minut.
Pokud chcete mít koláč pouze s jednou vrstvou, můžete pokračovat s přípravou krému. Pokud chcete mít více koláč vícevrstvý, potom postup zopakujte podle počtu vrstev.

Krém
Já jsem pro svůj koláč rozdělila mascarpone na dvě části – jednu růžovou a jednu bílou.
200g mascarpone krátce a rychle rozšleháme a přidáme 6 lžiček šťávy. Tuto růžovou vrstvu použijeme mezi jednotlivé vrstvy.
Zbylých 200g mascarpone opět krátce vyšleháme s vrchovatou lžící moučkového cukru.
Krémy natřeme mezi pláty a na vrchní díl.
Ozdobíme dle fantazie (já jsem pokapala šťávou a pokryla nastrouhanou čokoládou).



 AŤ VÁM CHUTNÁ!


Žádné komentáře: